PPG (Kalp Ritmi) ve Nöropazarlama Alanındaki Kullanımı

PPG (Kalp Ritmi) ve Nöropazarlama Alanındaki Kullanımı

Beynin çeşitli uyarıcılar karşısında otonom sinir sisteminin sempatik ve parasempatik dalları vasıtasıyla bedende oluşturduğu istemsiz tepkimelerden biri de kalp ritmindeki değişikliklerdir. Otonom sinir sisteminin sempatik dalı kalp ritmini artırırken, parasempatik dalı kalp ritmini azaltarak bedensel fonksiyonlarımızı düzenler. Limbik bölgedeki hipotalamus ve beyin sapı birlikte çalışarak kalp ritmini düzenleyen temel alanlardır. Elektrokardiyografi ve fotopletismografi gibi yöntemlerle tespit edilen kalp ritmi, nöropazarlama araştırmalarında stres/rahatlama ve negatif/pozitif duygu durumlarının kontrolü amacıyla değerlendirilir. Örneğin testere dişli diye tabir edilen çok yüksek inişlerin ve çıkışların olduğu kalp ritmi grafikleri stres ve negatif duyguları yansıtabilirken, daha yumuşak dalgalanmalar rahat ve pozitif durumları ifade eder. Kalp ritmi, duygusal süreçlere dair önemli bir veri kaynağıdır. Bir korku filminin analizinde stres düzeyinin artması faydalı olabilir ancak pazarlama uyaranlarının stresi artırması negatif etkiler doğurabilir.

Fotopletismografi (PPG) ise vücudun cilde yakın bir test bölgesinde (parmak ucu veya kulak memesi gibi) akan kan hacmi hakkında bilgi veren noninvaziv-zararsız, elektro-optik bir metoddur. Elektrokardiyogram gibi teknolojilerden daha az güvenilir bir sistemdir. Ancak temel seviyede bir kalp ritmi bilgisine sahip olmamızı sağlar. Günümüzde bir çok giyilebilir teknoloji PPG yöntemini kullanarak kalp ritmini kaydetmektedir. Örneğin Apple Watch’taki optik kalp sensörü de fotopletismografi teknolojisini kullanır. Bu teknoloji çok basit bir gerçeğe dayanır: Kan, kırmızı ışığı yansıttığı için kırmızıdır ve yeşil ışığı emer. Apple Watch, ışığa duyarlı fotodiyotlarla eşlenmiş yeşil LED ışıklarını kullanarak belirli bir anda bileğinizdeki kan akışı miktarını algılar. Kalp atışı sırasında bileğinizdeki kan akışı ve yeşil ışık emilimi daha fazladır. Kalp atışları arasında ise emilim daha azdır.

Bu bilgiler yeterli gelmedi mi?

Nörobilim uzmanı Kılınç Orhan Erdemir tarafından yazılan “Nöropazarlamaya Giriş” kitabını almanızı ve
nöropazarlama bilgi kaynağı www.noropazarlama.net adresini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

HAKKIMIZDA

İletişim faaliyetlerini daha etkili hale getirmek için nörobilimi kullanan bir araştırma şirketiyiz. Araştırmalarımızda ticari değeri artıran markalar, deneyimler ve kampanyalar oluşturmaya olanak sağlayan teknolojiler ve özel metodolojiler kullanıyoruz. 

İLETİŞİM

Araştırma, danışmanlık vb. talepleriniz için:
info@neurodiscover.com

Eğitim talepleriniz için:
egitim@neurodiscover.com

© 2024 Neuro Discover. Tüm hakları saklıdır. | Kişisel Verilerin Korunması